Ei ihan omalla vahvuusalueellani..

» Posted by on syys 13, 2013

Ei ihan omalla vahvuusalueellani..

Kreikan meri ei ole kristallinkirkas mutta kyllä siellä näkee pulikoida! Sen todistin itselleni elokuunlopun yllättäneellä äkilähdöllä jugurttimaahan. Nappasin netistä joekerireissun yhdelle (kyllä, yksinkin voi matkustaa pakettimatkalle) Kreikan Itä-Kreetalle Eloundan kylään. En ole koskaan sukeltanut, mutta kun lueskelin netissä Eloudasta törmäsin jatkuvasti sukellusaiheisiin juttuihin. Eloundan edustalla on mereen uponneen Olus kaupungin rauniot, jotka mitä ilmeisimmin olisivat kaunista katseltavaa happipullot selässä. Raunioita on katseltu viljalti maan päällä, miksei siis vaihtelun vuoksi myös veden alla? Parasta erakkolomilla onkin se että voi täysin keskittyä siihen tekemiseen, mikä itseä kiinnostaa. Päätin mennä sukelluskurssille ja tarkastaa Oluksen, ennemmin kuin olutta vaan koko loman 😉

Sukelluskurssi alkoi kalvosulkeisilla jossa opeteltiin kaikkien vehkeiden nimet ja se että peukku on sukeltajien kommunikoinnissa elintärkeä, muun muassa. Kun perusasiat olivat teoriassa hallussa siirryttiin uima-altaaseen harjoittelemaan. Reppu selkään, regulaattori suuhun ja uppeluksiinn. Hengitä rauhallisemmin, muuten happi loppuu hyvinkin nopeasti, toisteli ohjaaja kun minä hyperventiloin veden alla ja yritin säädellä korkeuttani ja noutaa harjoituksena karannutta regulaattoria ja tasata painetta rutisevissa korvissani. Kyllä tämä tästä, sanoin itselleni. En ole koskaan pitänyt veden alla oleskelusta, mutta olen silti aina halunnut sukeltaa. Suomalainen läpi harmaan kiven mentaliteetti iskee päälle ja alan innostua ja rauhoittua. Ohjaajan peukku nousee ja se vääristyy veden alla aaltoilevaksi nakiksi. Huomenna mereen!

Olusin kaupunki oli varmasti upea aikoinaan, mutta en päässytkään sitä  tällä reissulla näkemään läheltä. Sen sijaan sukelsimme Eloundasta etelään sijaitsevalla rannalla. Vesi oli yllättävän kirkasta ja näkymät upeat.  Paljon kirjavia mereneläviä ja kasveja ja muuta mukavaa. Sukelsimme pienessä kolmen hengen ryhmässä seuraavat kaksi päivää. Vaikka ensin tunsin olevani kuin kala kuivalla maalla, ekan oikean sukelluspäivän jälkeen olo oli jo kuin meritähdellä. Erakkolomasta tuli ylen sosiaalinen sillä sukellusporukassa oli muitakin erakkorapuja joiden kanssa mursimme leipää ja puimme upeita vedenalaisia hetkiämme useampana iltana.

Jos joku olisi sanonut minulle ennen lomani alkua että mites olisi Kreettalainen sukellusloma olisin revennyt nauramaan, mutta nyt haluan suositella kivaa Eloundan kaupunkia, sen herkullista tuoretta evästä ja ensikertalaisen silmissä upeita ja yllättävän kirkkaita vesiä. Peukku pystyyn!

Be Sociable, Share!